×
Beton Delme Nasıl Yapılır?

Birçok kullanım alanına sahip beton yapı malzemesinin farklı şekillerde düzenlenmeye gereksinimi olabilir. Konutlar ve iş yerleri gibi yapıların inşaatında yaygın şekilde betondan faydalanılır. İşlevsel eklentiler veya tasarım açısından değişiklikler söz konusu olduğunda birçok farklı işlemden yararlanılır. Beton delme işlemi bunlardan biridir ve bu işlemi aynı zamanda karot olarak biliriz. Proje sırasında betonda gerekli kısımlarda delikler açılmamışsa beton delme işlemi yapılır. Bunun yanında inşaat süresince projeye bağlı kalarak da beton delme uygulanabilir. Böylece yapı üzerinde gerekli olan fonksiyonel ve tasarımsal değişiklikler beton delme ile yapılabilir. Aynı zamanda kalan kısma dokunmadan numune almak için de bu işlem kullanılabilir.

Beton delme işlemi karot makinesi isimli bir aletle gerçekleştirilir. Bu işlemi karotçu operatörler dikkat ve özen ile tamamlarlar. Öncelikle yapıda beton delme işleminin uygulanacağı yer belirlenir ve çizimler yapılır. İşlem için farklı çeşitlere ve özelliklere sahip karot uçları kullanılabilir. Çizimler yapıldıktan sonra beton delme işlemi için en uygun karot ucu belirlenir ve makineye yerleştirilir. Karot makinelerinde hidrolik ve mekanik sistemlerden yararlanılmaktadır. Makinenin ucunu işlem sırasında soğuk tutmak için su kullanılır. Beton delme işleminin uygulanacağı betona makine dikkatli şekilde aparatlar yardımıyla sabitlenir. Sonrasında makinenin açısı ayarlanır ve beton delme işlemi gerçekleştirilmeye başlanır. Eğer işlemin tüm adımları doğru şekilde gerçekleştirilmişse, beton delme başarı ile tamamlanmış olur.

Beton delme işleminin yapılmasına farklı sebeplerden ötürü ihtiyaç duyulmaktadır. İnşaat yapımı oldukça teferruatlı bir projedir ve birçok çalışmanın yapılması gerekir. Belirli sistemlerin takılması ve tasarımın da en iyi şekilde yapılması öncelikli işlemler arasındadır. Beton delme işlemi de çeşitli amaçlara sahip ve dikkatli şekilde uygulanması gereken bir işlemdir. İnşaat sırasında belirli sebeplerden gerek duyulabilen bir işlem olmasının yanında inşaat sonrası da uygulanmaktadır. Örneğin su tesisatı ve elektrik sistemleri için betonda delik açmak gerekebilir. Bunun yanında havalandırma sistemleri için de beton delme işlemi kullanılabilir. Beton delme işleminin diğer bir kullanım alanı ise betondan numune almaktır.