Karot alınması tahribatlı bir yöntem olup karotun alınması ve deneylerin yapılması aşamasında çeşitli faktörler elde edilen sonuçları etkiler.
Karot dayanımını etkileyen faktörler, beton karakteristikleri ile ilgili faktörler ve deney değişkenleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Bu yazımızda, beton karakteristikleri ile ilgili faktörlerden yapının kür koşullarını ve TS EN 13791 Standardı Ek-A’da da tanımlı olan deney değişkenlikleri üzerine deneysel çalışmamızı sunacağız.
Karot Dayanımını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Deneyler
Çalışmada, Hazır Beton laboratuvarında, 30×60 cm en kesitinde, 150 cm yüksekliğinde 3 adet beton kolon elemanı modellenerek,
Beton kür uygulamalarının ve,
Sertleşmiş betondan alınan karot numunesinin özelliklerinin basınç dayanımı üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Karotun rutubet içeriğinin basınç dayanımına etkisini ölçmek için numuneler 3 farklı rutubete içeriğinde hazırlanmıştır:
Tam kuru kodlu karotlar, kür havuzundan çıkarılıp kurulandıktan sonra 48 saat laboratuvar ortamında bekletilmiştir.
Orta nemli kodlu karotlar, kür havuzundan çıkarılıp kurulandıktan sonra 3 saat laboratuvar ortamında bekletilmiştir.
Tam nemli kodlu karotlar ise kür havuzundan çıkarıldıktan sonra sadece yüzeyi kurulanarak tamamen suya doygun halde deneye tabi tutulmuştur.
Karot numunesinin boy/çap oranının dayanıma etkisi incelenmek üzere telis bezi ile sürekli nemli tutulan kolondan 0,96 ile 1,10 aralığında değişen farklı boy/çap oranlarına sahip numuneler alınmıştır.